تیتر۲۰ - بانک توسعه تعاون با برخورداری از ۴۴۸ شعبه در سطح کشور یکی از نهادهای مالی فعال در قلمروی نظام اجتماعی-اقتصادی کشور محسوب میشود.
این بانک، انواع تسهیلات مانند فروش اقساطی، جعاله، اجاره به شرط تملیک، مضاربه، مشارکت مدنی، سلف و… را به تعاونی ها، اشخاص تحت پوشش نهادهای حمایتی، کارآفرینانِ مشاغل محلی، پروژههای اقتصادی، نهادهای اجتماعی، اصناف، کسب و کارها و… پرداخت میکند.
توسعه تعاون، برای افزایش سهم خود از بازار تسهیلات و درآمدزایی از این طریق، نیازمند گسترش کمی و کیفی محصولات مالی، افزایش منابع تسهیلات دهی و شناسایی نیازها و چالشها مخاطبان هدف این بانک بر اساس مختصات کنونی اقتصاد ایران، است.
با توجه به ماهیت توسعهای توسعه تعاون و دولتی بودن آن، این بانک باید ضمن اجرای تکالیف بالادستی، سهم از بازار خود را هم حفظ کند و آن را افزایش دهد.
در چنین شرایطی، این بانک هم باید تسهیلات قرض الحسنه (ازدواج، فرزند آوری و…) را پرداخت، و هم اینکه سرمایه در گردش و نیازهای تعاونیها و بخشهای اقتصادی را با انواع تسهیلات مانند مرابحه تامین کند. همزمان، این بانک باید با تسهیلات دهی و حمایت از طرحهای اشتغال زا، خدمات خود را توسعه دهد تا از جذب منابع در بازار دور نماند.
خدمات تسهیلاتی بانک توسعه تعاون
ماموریتهای چند سطحی توسعه تعاون که آن را از یک نهاد تجاری صرف جدا میسازد. توسعه تعاون، تسهیلات ازدواج بدون ضامن را برای کارکنان رسمی و پیمانی نهادهای دولتی و عمومی غیردولتی و کارکنان بخش خصوصی که حقوق آنها در این بانک پرداخت میشود، با دقت بالا تخصیص میدهد.
طبق گزارش بانک مرکزی، اغلب بانکها به تسهیلات تکلیف شده در ماده (۶۸) قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت و بند (ث) تبصره (۱۳) قانون بودجه سال۱۴۰۳ کل کشور، عمل نکرده اند.
این در شرایطی است که بانک توسعه تعاون در ۸ ماه ابتدای سال جاری، ۴ هزار و ۸۹۳ فقره تسهیلات ازدواج پرداخت کرده است. بر همین اساس، توسعه تعاون تا آبان ماه، ۸۰ درصد تکالیف خود را برای پرداخت تسهیلات ازدواج به اجرا گذاشته است.
توسعه تعاون در پرداخت تسهیلات فرزندآوری هم جزء بانکهای پیشروی کشور است. این بانک در ۴ ماه ابتدای سال گذشته، ۸۰ درصد از تسهیلات فرزندآوری که تکلیف شده بود، را پرداخت کرد.
به طور معمول بانک توسعه تعاون پرداخت تسهیلات ابلاغی را به پایان سال موکول نمیکند. این بانک، بر اساس رویکرد خود تا نیمه دوم سال، غالب تسهیلات تکلیفی را پرداخت میکند.
بانک توسعه تعاون برای حفظ ارتباط خود با کسب و کارها و تولیدکنندگان و تامین مالی آنها محصولاتی دیگر را هم عرضه کرده است. پرداخت تسهیلات به دارندگان دستگاههای POS بانک توسعه تعاون (طرح پایانه طلائی) و پرداخت تسهیلات حاتم با هدف خرید و جایگزینی تجهیزات، کالاهای سرمایهای و ماشینآلات به تعاونیها و فعالان حوزه تولید و خدمات از نمونه های، این نوع تسهیلات هستند.
هدف دیگر بانک توسعه تعاون کمک به نوسازی امکانات و دفاتر تعاونیها و مراکز درمانی است. بر این اساس، تسهیلات طرح همکار برای تعاونیها به منظور خرید دفتر کار اداری یا مسکونی و تسهیلات طرح همراه سلامت برای خرید تجهیزات، تعمیز و نوسازی مراکز درمانی از سوی این بانک پرداخت میشوند.
توسعه محصولات مالی
یکی از ارکان درآمدی بانک ها، توسعه محصولات مالی بر پایه جذب مشتریان جدید، رقابتپذیری بیشتر، مواجهه با تغییرات اقتصادی و مقرراتی، ایجاد فرصتهای جدید سرمایهگذاری و… است.
بانکها بدون محصولات مالی نوین، با مرگ مالی مواجه میشوند و در برابر تغییرات تکنولوژی و شیوههای مصرف خدمات، خُرد میشوند.
بانک توسعه تعاون برای حضور در بازار محصولات مالی و تبدیل این محصولات به ابزارهای تامین مالی، پایش و روانسازی ارائه خدمات، تلاش زیادی را به خرج داده است.
رونمایی از اوراق گواهی حق تقدم استفاده از تسهیلات مسکن، «در راستای تقویت توانمندیهای بخش تعاون و بهمنظور تسهیل فرآیند تامین مالی بخش مسکن» و راه اندازیِ سامانه اعتبارسنجی مشتریان بانک توسعه تعاون، دو نمونه از ابزارهای مالی جدید این بانک هستند.
اوراق گواهی حق تقدم استفاده از تسهیلات مسکن، زمینه افزایش سهم تعاونیها در احداث و عرضه واحدهای مسکونی را فراهم میکند.
بانک توسعه تعاون در نظر دارد که سهم تعاونیها را از احداث و عرضه مسکن در کشور را به ۵۰ درصد برساند.
سامانه اعتبارسنجی مشتریان هم محصولی نوین است که ریسک اعطای تسهیلات را با در نظر گرفتن رتبه بندی و امتیازدهی مشتری کاهش میدهد.
این محصول، تشکیل پرونده اعتبارسنجی متقاضیان، الصاق مستندات، تکمیل و ارجاع پرونده در سطوح مختلف سازمانی را تسریع میکند.
بانک و موسسات مالی مالی میتوانند از این ابزار استفاده کنند تا ریسکهای مربوط به معوق شدن تسهیلات را کاهش دهند و فرایندهای پایش اعتبارسنجی متقاضیان تسهیلات را بهبود بخشند.